Foto: Clara Annermalm

För några år sedan var jag på en ledarskapskonferens och träffade en modig och inspirerande kvinna vid namn Elisabeth. Jag inspirerades av hennes kunskap och hennes ödmjuka ifrågasättande till hur saker och ting faktiskt var. Det verkade som om denna Svensson var något helt annat än en vanlig Svensson och jag bestämde mig för att följa hennes resa för att se var den kunde tänkas sluta. I sociala medier har jag nu följt Elisabeth under flera år och det slår mig gång på gång vilken otroligt modig och kraftfull kvinna detta är. Idag ska ni få möta henne.

Elisabeth arbetar som agil holistisk projektledare med ansvar för att få människor att må bra mot målet. I hennes roll, som jag själv definierat ovan efter bästa förmåga, ser hon sig som en dirigent som coachar människor till att hålla samma målbild, ta bort hinder och ansvara för människorna och målet. Utöver det driver Elisabeth bloggen rikakvinnor.se, investerar och äger fastigheter både i USA och i Sverige. Hon är alltså inte bara dirigent på heltidsarbetet, hon är även dirigerande multientreprenör. Grunden till entreprenörskapet är intresset för ekonomi, något som Elisabeth haft i hela sitt liv. Efter ett uppmärksammat inlägg i facebookgruppen Economista- kvinnor som gillar aktier och privatekonomi, där hon nämnde ekonomisk frihet och hur hon arbetade för att nå dit, blev responsen hon fick över förväntan och alla hejaropen och frågorna fick henne att fundera på hur hon skulle kunna nå fler människor som delade hennes intressen. Efter ett meditationsretreat kom namnet rikakvinnor och sedan bloggen till henne. http://www.rikakvinnor.se. Namnet är lite tvetydigt och ens första fråga är om bloggen handlar om pengar. Slutsatsen rik=pengar är nog en slutsats många drar. Men vad innebär egentligen ordet rik? Namnet rika kvinnor leker med tankarna och skapar ett känslomässigt engagemang redan vid första anblicken. Elisabeth ser bloggen som en megafon för att nå ut med de viktiga värdena: hållbar konsumtion, inre rikedom och att göra det möjligt för fler att skapa mer tid genom investeringar och passiva inkomster. På bloggen finns artiklar både ur ett inre rikedomsperspektiv och finansiell rikedom. Syftet med bloggen är enligt Elisabeth att hjälpa människor att frigöra sig från yttre omständigheter och krav och att istället följa den inre rösten. 

Foto: Jörgen Mikkelssen

För Elisabeth betyder framgång att vara i integritet med hela sig själv, att det inre och det yttre stämmer överens och att inget skaver i det. Hon är övertygad om att alla människor kan bli framgångsrika om de väljer att ta rätt hjälp och få rätt verktyg för det. Elisabeth menar att alla behöver hjälp och att framgång inte är något vi har i våra gener. Men alla kan träna på det och att det är en träningsfråga. Det du behöver, enligt Elisabeth är ett tydligt mål för helheten. Inte bara för det yttre. Ekonomisk frihet kan vara en del, men på det inre planet kanske målet är att bli mer lugn och harmonisk. Ekonomisk frihet till varje pris är inte ett alternativ, utan känslorna och den inre rikedomen behöver finnas med för att uppnå ett liv i integritet med sin vision och sina drömmar, menar Elisabeth. Ett bra bevis på framgång är således hur man hanterar motgångar. Förr kunde Elisabeth ätas upp av dåliga besked och vara nere under en, två, tre månader ibland upp till ett helt år. Men idag, tack vare det inre arbetet Elisabeth gjort går processen mycket snabbare, ibland tar det bara dagar eller timmar.

En del i det inre arbetet som Elisabeth gör varje dag är att meditera. Varje morgon checkar hon in i sig själv under några minuter. I meditationen känner hon in sin status i kroppen, känner golvet, underlaget, närvaron, och sedan tacksamheten över att vara levande. Enligt henne så är det den bästa stunden på hela dagen, när hon bara är, medvetande.

När jag frågar Elisabeth vad det leder till att vara framgångsrik så berättar hon att man blir sann mot sig själv som människa. Att saker och ting blir mer som du vill och förväntar dig. Det blir inte nödvändigtvis enklare, men allt som är jobbigt är naturens lag, det måste göra lite ont för att komma ut på andra sidan. Om man är villig att ta den smärtan så övar man sig så att det blir enklare i framtiden. Smärtan du genomgår gör dig mer hel som människa, förklarar Elisabeth. När jag frågar henne om hon har ett konkret exempel svarar hon att hon har massor. Ett av dessa konkreta exempel som format och präglat Elisabeth är uppväxten med pappans alkoholism. ”Det har format mig och jag har tagit den smärtan och vänt den till något positivt”. Elisabeth beskriver det som när människor har nära-döden-upplevelser, mister någon nära anhörig eller får cancer. Hon menar att när man väl känt den smärtan, så leder det till att man blir mer ödmjuk och tacksam för livet.

Elisabeth är en riktig superkvinna. En av hennes allra finaste egenskaper som jag ser det, är hennes mod. Elisabeth blottar några av de mest tabubelagda ämnena i en grupp av 139.000 kvinnor, nämligen privatekonomi och ekonomisk frihet. Kanske har hennes oräddhet med att göra att hon faktiskt inte känner rädsla över vad andra ska tycka och tänka. Något som toppar människors rädslor världen över. Hennes rädslor handlar om andra delar av behovstrappan nämligen överlevnad. Rädslan och oron för sin egen överlevnad är ofta förknippad med ekonomi och grundar sig förmodligen i kopplingen som gjordes när Elisabeth var barn. Där upplevde Elisabeth pappans oförmåga att ta hand om henne. Hon mindes när hennes mamma arbetade kvällar och helger och hon blev lämnad med sin alkoholiserade pappa som inte kunde ta hand om henne. Hur hon upplevde det som att hon var den enda vuxna närvarande av de två. Detta påverkar Elisabeths framgång än idag där hon beskriver sig själv som en trygghetsnarkoman. Hon berättar att hon har et stort behov av att känna trygghet och förser sig metaforiskt med både hängslen, livrem och bubbelplast för att skydda sig mot ekonomiska orosmoment. Hon berättar att hon kan förstå denna rädsla på ett intellektuellt plan, men när det kommer till det känslomässiga så är känslan fortfarande att hon kommer att dö. Elisabeth berättar att hon bearbetat mycket av rädslan men fastslår att man behöver hjälp att göra det. Det är en pågående process och i den behöver man arbeta med att släppa taget. Elisabeth vet numer att när hon reagerar starkt på någonting så handlar det ofta om den här underliggande rädslan.

En annan strategi som Elisabeth anammat är att istället för att tänka ”Varför jag? Varför nu?” så berättar Elisabeth att hon istället frågar sig; ”Vad är det livet vill lära mig nu?” Detta ger ett nytt perspektiv. För Elisabeth så upplever hon att livet ibland serverar motgångar för att utmana hennes rädslor. Genom att ställa sig frågan om vad livet vill lära ut, så skapas enligt Elisabeth, en tacksamhet för den erfarenhet som motgången ger, istället för känslan av att vara ett offer för den.

Foto: Mohammad El-madhoun

Under mitt samtal med Elisabeth så pratar vi om tankar, visioner och att göra det man älskar. Elisabeth nämner ofta att vi borde följa det som finns bortom tanken. Att inte lyssna så mycket på vad andra vill och vad som förväntas av en, utan att istället fråga sig vad man vill bortom allt det där. Visionen för ens liv behöver inte alltid vara storslagen utan kan handla om att må bra, vara lycklig och att göra det man älskar. Elisabeth ställer sig frågan om vilka hennes mål och visioner är nästan varje dag som en påminnelse för vad som är viktigt att fokusera på just den dagen. Sedan följer hon sitt hjärta. Detta förefaller mig så fantastiskt med Elisabeth. För enligt henne kan dessa fokusområden vara så vida. Ena dagen sätter hon upp en fastighetsfond med fastigheter i USA och i nästa fokuserar hon på att renovera köket eller att skörda i trädgården. Enligt Elisabeth så behöver hon den omväxlingen. Hon vill vakna varje morgon och kunna välja hur dagen ska se ut. Elisabeth älskar att ha ständig stimulans och utmaningar och hon säger själv att hon inte vill bestämma sig för en grej som hon gör resten av livet. Ingen blir gladare än jag när jag hör Elisabeth säga detta. För jag har märkt att det är mycket prat om att ”hitta sin grej” just nu. Kanske är det så att vi ska bygga oss ett liv där vi kan välja olika grejer hela tiden. Men att grunden alltid är att göra grejer utifrån hjärtat och ett grundat perspektiv. Jag väljer att tro att det är så och det är befriande att höra en multientreprenör som helt släppt förväntningen på att man måste göra någonting alls. Istället väljer Elisabeth att bara göra och att följa sitt hjärta. Det är där hon lägger sitt fokus. Någonstans mellan högt och lågt, stort och smått och att gå på känsla. Men det hela börjar med frågan: Vad vill jag göra idag?

Men för gemene man och kvinna kanske inte livet ser ut just så. Det är kanske inte möjligt att fritt välja på vad och hur man ska spendera dagen. Och det är i det gapet som den stora potentialen finns. Genom att ställa sig själv frågan ”Vad ska jag göra idag?” och sedan fråga sig ”Om det inte fanns några hinder, hur skulle jag spendera min dag då?” så synliggörs både nuläget och det önskade läget. Sedan handlar arbetet om att möjliggöra en väg för att nå den visionen om hur du vill leva, både på det inre planet och det yttre. Enligt Elisabeth behöver inte visionen vara grandios, men genom att fylla den med hur vi vill må, vad vi vill känna och uppleva och hur vi vill att livet ska se ut så har vi undermedvetet satt vår plan och riktning. Elisabeth menar att om människor får möjlighet att frigöra tid, och få vara mer med sina tankar och känslor och lyssna på sin inre röst, så skapar det en bättre värld. Det är något jag helt och fullt är med på.

Kanske är det så att våra resor aldrig tar slut, att vid vägskälen i livet påbörjas en ny resa som flätas samman med kunskaperna och visdomarna från de gamla. Jag bestämde mig för flera år sedan att följa Elisabeth för att se var hennes resa skulle leda henne. Det visar sig att den yttre rikedomsresan har lett till ekonomisk frihet och att den inre resan verkar vara en pågående vandringsled med oanat djup. Jag anar att detta djup kan leda till visdomen som de verkligt stora figurerna i historien har skapat och delat med sig av. Men det är mina spekulationer. Det jag vet med säkerhet är att Elisabeths frikostiga givmildhet och inre resa kommer att fördjupa fler människors visdom än bara hennes egen. För det är det som blir bieffekten av att följa sin inre stig. En verklig ledare visar mod, går först och plöjer stigen. Efter henne inspireras en skara människor att våga prova göra detsamma. Effekterna blir ett samhälle av människor som vågar följa sitt hjärta, som vågar se möjligheter och som vågar göra valen som förändrar livet. I täten på denna väg går förebilder. En av dem är denna fantastiska och modiga Elisabeth Svensson.

Följ Elisabeth’s resa på https://www.rikakvinnor.se/.

Med en hjärtlig önskan om en fantastisk dag.

Lina

%d bloggare gillar detta: