Vad händer egentligen när mina mål är nådda?

Vanligtvis när vi människor sätter och planerar för mål så ser vi alla de positiva effekterna av att nå målet framför oss. ”När jag får det där chefsjobbet då… eller när jag blir svensk mästare då…” Vi ser hur vi glada och lyckliga susar fram utan ett enda bekymmer i världen. För när vi nått det där målet så tror vi att alla bekymmer är som bortblåsta. Men så blir det oftast inte. Väldigt ofta när vi planerar och sätter mål glömmer vi en faktor som faktiskt är orsaken till att de flesta mål inte nås alls. Jag pratar om ekologin. Ekologin är hur allt hänger samman i det system som vi i det här fallet kallar livet. Det handlar kanske om relationer, ekonomi, hälsa, tid och välbefinnande. När vi sätter ett mål som vi önskar nå lurar vi oss själva att tro att alla delar kommer fungera likadant som innan, trots att en del genomgått en förändring. Alla delar hänger ju nämligen ihop och påverkar varandra. Vi sätter ofta ett rosa skimmer över hela målbilden men glömmer att stämma av hur förändringen faktiskt kommer att påverka de andra delarna av livet. För allt hänger ju ihop i ett system. Och ändrar du en del i systemet så kommer helheten också att påverkas.

När jag tränade som mest hade jag målet att bli svensk mästare i thaiboxning. Jag blev målblind och missade helt hur denna satsning påverkade mina andra delar av livet. Träningen var min största och viktigaste prioritering just då. Det var ju så roligt och jag ville ju verkligen nå min fulla potential. Jag fick svårt att få tiden att räcka till till mina närmaste och all träning och viktminskning påverkade också min hälsa på ett negativt sätt. Jag började få hjärndimma och min kropp gick in i ett katabolt tillstånd där musklerna till slut åt av sig själva för att få näring. Hälsan i sin tur påverkade hur jag skötte mitt arbete. Med en konstant hjärndimma var det inte konstigt att jag inte kunde sköta mitt arbete optimalt. Mina sjukdagar ökade och detta påverkade i sin tur min ekonomi. Ser ni vart jag vill komma?

En målplanering behöver både vara positiv och inspirerande men den behöver också genomgå vilka effekter det har på övriga delarna av livet. Utan att ta hänsyn till hur målet påverkar de andra delarna av livet så är satsningen dömd att misslyckas innan den ens har påbörjats. Ett mål behöver ha tagit hänsyn till delarna som skapar helheten. Om jag i god tid inför min satsning istället hade tagit mig tiden till att stämma av målet och hur det påverkade mina andra delar av livet, vilka synergieffekter det skulle få men också vilka konsekvenser det skulle komma att ha på de övriga delarna, ja då hade nog satsningen inte fått ett sådant abrupt slut som det fick. Ett måls effekter behöver stämmas av på alla plan för att bli riktigt helhjärtat. Några frågor att ställa sig skulle kunna vara;

”Vilka positiva och negativa effekter följer med att nå målet?”

och

”Vem, eller vad mer påverkas av att jag når det här målet och hur hanterar jag det?”

Genom att ställa sig frågorna i tid, slipper man överraskningen och besvikelsen med att det inte blev som man tänkt sig. Genom att vara förberedd och skapa en god ekologi för sina mål har man också betydligt godare chanser att nå sitt mål. En god idé kan vara att anlita en coach redan innan du vet vad det är för mål du vill nå. Då får du hjälp att vrida och vända på dina funderingar och att se till hela processen blir precis så bra som du önskar.

Så hur påverkas delarna i ditt liv av att du når ditt mål? Hur påverkas egentligen ekologin? Finns det något du behöver justera och ta hänsyn till redan nu i denna fas av planeringen?

Med detta inlägg önskar jag dig en riktigt god dag och kom ihåg att planera för din framgång. Du är värd att lyckas stort.

Hjärtliga hälsningar

Lina

%d bloggare gillar detta: