För två år sedan såg jag en kille hålla ett föredrag om att inte låta sig stoppas av motgångar. Det inspirerade mig, och idag sågs vi igen och pratade framtid. Möt Jonas Gustavsson – författaren, day-tradern och inspiratören som ska bestiga Kilimanjaro – i rullstol.

Det första som dyker upp i mitt huvud när någon pratar om att bestiga berg är filmen ‘Alive’. Jag ser delar av filmen ibland med skräckblandad förtjusning och frågar mig själv vem jag skulle varit av karaktärerna om jag själv råkat ut för något dylikt. Jag inser varje gång att det är med skräck inför att dö på ett berg och med alltför stor kärlek till livet som jag lämnar filmen för att titta på något muntrare. Så hur kommer man på att man ska bestiga ett berg?

Enligt Jonas så är det många delar i det. För honom handlar resan om att aldrig ge upp. Efter att under 20 års tid varit i en process att acceptera sin neurologiska sjukdom som uppkom i tonåren har han nu bestämt sig. Han vägrar vara ett offer. Han bestämde sig för att ta tag i sitt liv och göra det han kan för att skapa sig det liv han vill ha. Och det livet innefattar att bestiga ett berg. I början tränade han för att inte blir sämre i sin sjukdom men Jonas ville ha något positivt att jobba mot istället. Han ville ha ett mål som sporrade honom att fortsätta träna. Efter en föreläsning med Fredrik Sträng bestämde han sig för att han skulle bestiga ett berg. Att det blev just Kilimanjaro var för själva upplevelsen, beskriver han. “Det har ingenting med sjukdom eller rullstol att göra. Det har med min passion för naturen att göra, och vandringen. Det är en unik natur på Kilimanjaro.”

Jonas förmåga att aldrig ge upp slår de flesta av mina egna inspiratörers. Han fick så sent som i förra veckan besked av läkaren att hans värden var dåliga och i samma vecka gjorde han en stor ekonomisk förlust. Men enligt Jonas så handlar det om att inte ge upp, någonsin. Utan istället bara kunna välkomna det, ta lärdom av det och gå vidare. Han vägrar låta det stoppa honom.

“Jag får inte se motgångar som hinder utan som förutsättningar. Det får inte stoppa mig, det stoppar bara en väg mot målet som visar sig vara en återvändsgränd. Då tar man en annan väg istället. “

Han berättar också om vikten av att vara i nuet. Att vara närvarande i allt han gör. Det är en förutsättning för att vi ska kunna lyckas nå våra mål, enligt Jonas.

“VIll man ha en förändring så kan man inte fortsätta på samma sätt som man alltid har gjort och förvänta sig andra resultat. Många vill ha en förändring, men det är inte många som vill förändras. Man måste tänka på sig själv först. Sätta sig själv i första rummet även om man bryr sig om sina medmänniskor. Att våga sparka jante i pungen.”

Jonas beskriver sina strategier att först behöva förstå var han befinner sig, sedan definiera vart han ska för att slutligen ta reda på hur han ska ta sig dit. Sedan är det bara att börja vandra längs vägen, säger han med ett leende.

Jonas inspirerar människor dagligen och han själv hoppas att folk ser vad han har för förutsättningar och sätter dem i relation till sig själva. Att de ser att han använder rullstol och att han har andra saker som talar emot sig, men ändå gör något. Alla som vill kan, enligt honom. Och det bevisar han tydligt. Jag hade tänkt att göra ett inlägg om en skön kille som står på sig och följer sina drömmar och mål. Men det blev något mycket större. Det här inlägget blev som en metafor för livet.. Så jag avslutar med Jonas egna ord som jag såg i ett av hans inlägg på facebook;

”Alla behöver inte bestiga Kilimanjaro, men alla har sina egna berg att bestiga”.

Och det slår mig nu, att alla har vi berg att bestiga, men få tar de första stegen ut ur baslägret.

Följ Jonas äventyr på facebook; https://www.facebook.com/operationfrihet/?ref=page_internal

Du har väl inte missat e-utbildningen som ger dig alla verktygen du behöver för att bli Den bästa versionen av dig? Läs mer här

%d bloggare gillar detta: